home
Canyoneer

X-ACADEMY EXPEDITIE TEAM Manali 2016

Het X-Academy Expeditie Team trok op 27 september 2016 naar Manali, een bergdorp verscholen tussen 6000-ders in het Indische gedeelte van de Himalaya vlakbij de grens met Tibet. Anderhalf jaar heeft onze ploeg van 13 canyoneers de tijd genomen om zich voor te bereiden op deze expeditie. In oktober 2015 trok dit team eerst naar Ticino (Zwitserland), een regio met technisch moeilijke canyons en in die periode van het jaar ook heel uitdagende waterstanden. In april 2016 ging het naar Madeira. Dit vulkanische eiland herbergt zeer lange canyons met een enorm hoogteverschil. De ideale plek om canyons te oefenen waarin je moet overnachten, m.a.w. een training op veel materiaal door technisch moeilijke canyons slepen. De laatste stage rondden we af in juni 2016. In de Spaanse Pyreneeën oefenden we op het boren van ankerpunten en equiperen van canyons.

Na anderhalf jaar dromen en voorbereiden gaat ons grote avontuur eindelijk van start! Materiaal verdeeld, koffers gepakt en het vliegtuig op richting het Himalaya gebergte. Deze eerste X-Academy canyoning expeditie bestaat uit 13 doorwinterde canyoneers en noemen zichzelf Les MECC,s (Manali Expedition Canyoning Crew). Een fysiek zeer sterk team met een ruime canyoning en speleo ervaring, 3/4de van het team zijn professionele canyoning gidsen die al meerdere zomers de deelnemers van X-Adventure en Family-Adventure veilig doorheen de canyons van de Alpen en de Pyreneeën loodsen.

canyoning opleidingen

 

Eenmaal geland in Delhi is het nog 800km naar onze eindbestemming: Manali. De laatste 800 km overbruggen we op de motor, een rit van vier dagen door het hooggebergte. Kronkelend langs kleine aardewegen ver van de bewoonde wereld en doorheen afgelegen bergdorpen is het al volop genieten van alles dat de Himalaya te bieden heeft. Eens in Manali start de zoektocht naar potentiële canyons. Dit betekent veel wandelen om watervallen en diepe kloven te spotten en eenmaal gespot dan paden zoeken naar en uit de kloof… Enorm zwaar want de canyons liggen zo diep ingesleten en de bossen errond zijn zo dicht begroeid en steil dat er haast geen doorkomen aan is. Na verschillende dagen zwoegen, paden kappen en tracks loggen op gps zijn we klaar om onze eerste canyons te openen.

canyoning opleidingen

 

The first descent, als eerste ooit de canyon afdalen, is de droom van iedere canyoneer. Op een plek komen waar nog nooit een mens geweest is. Een uniek gegeven wetende dat de mensheid al enkele miljoenen jaren rondloopt op de aarde en dat we nu met ongeveer 9 miljard zijn… Organisatorisch en veiligheid technisch is het een serieuze opgave om in zo’n afgelegen regio waar de overheid geen enkele vorm van bergredding voorziet alsnog op een veilige manier canyons te exploreren. Bij iedere afdaling hebben we een eigen reddingsteam klaar staan om indien nodig een evacuatie of redding vanaf de zijkant van de kloof uit te voeren. De eerste dagen hebben we ter plekke specifiek getraind op verschillende scenario’s en vergaderd tot het ongevallenprotocol volledig op punt stond.

canyoning opleidingen

 

We ontdekten heel uiteenlopende canyons: open canyons ver boven de boomgrens met enorm hoge watervallen, lager gelegen canyons die door een zeer diepe en smalle kloof naar beneden storten, iets bredere canyons met een kleiner verval die erg uitdagend zijn omwille van de fikse hoeveelheid water die er doorstroomt... Door onze efficiënte manier van werken en een fysiek zeer sterk team zijn we erin geslaagd om in 3 weken tijd 14 canyons te equiperen. Dit is dubbel zoveel dan we verwacht of gehoopt hadden tijdens de voorbereiding. Alle canyons werden minimum 2 maal afgedaald een eerste keer om ze in expeditie stijl te openen en een tweede keer om ze te topograferen. We hebben alles zeer nauwkeurig getopografeerd met schetsen en gps tracks. Vanaf nu kan ieder team canyoneers met een voldoende hoog niveau zich wagen aan deze nieuwe canyons.

canyoning opleidingen

 

De hoogst gelegen canyon die we geopend hebben, start op 4000 meter tussen met ijs bedekte rotsblokken. Rohtaplanus Nala is meteen ook de koudste canyonstart op ons Himalaya-palmares. Het record van de langste waterval strandt op 100 meter. Een waanzinnig mooie waterval helemaal zoals die hoort te zijn: één krachtige straal die gedurende 100 meter vrij naar beneden valt en dan te pletter slaat op de rotsen met als resultaat een oorverdovend gebulder en een enorme windverplaatsing onderaan de waterval.

Hoewel het 14 uitzonderlijke canyons zijn, hebben we toch één favoriet: Bhrigu Nala. Enorm diep en smal met meer dan 40 watervallen die elkaar in een zeer snel tempo opvolgen. Over een relatief korte afstand overbrugt deze rivier een hoogteverschil van 800 meter terwijl de kloof constant super smal en diep blijft. Om dit alles te kunnen klaarspelen hadden we 1200m canyoning touw, 3x 36volt boormachines, 250 ankerpunten M8, 13 droogpakken, specifieke EHBO, een reddingsbrancard en 13 volledig geëquipeerde X-Academy topcanyoneers mee…

canyoning opleidingen

 

Canyoning is in het Indische gedeelte van de Himalaya een totaalavontuur: visums bemachtigen, het nodige materiaal diep in de Himalaya krijgen, de Indische keuken overleven, lokale administratie en bureaucratie omzeilen, halt houden aan controleposten in de bergen omdat je op de grens met Tibet zit, een eigen reddingsteam en -materiaal voorzien omdat hier van bergenredding geen sprake is. En dan is er nog de Himalaya zelf: ruw, afgelegen, hoog, koud, veel sneeuw, veel water … Een uitdagend maar prachtig avontuur dat ze ons nooit meer kunnen afnemen.

canyoning opleidingen

 

Neerkijkend op de toppen van de Himalaya overviel ons in het vliegtuig dan ook het gevoel dat onze eerste grote canyoning expeditie wel eens een vervolg zou kunnen krijgen. En dat de kans dat we ooit naar deze adembenemende regio terugkeren heel waarschijnlijk is. Een ervaring om nooit te vergeten met dank aan alle MECC’s.

De Manali Expedition Canyoning Crew 2016: Jeroen Schurmans, Maarten Simons, Dries Schurmans, Marijn Wouters, Tom Van Eenoo, Jelle Schollier, Arjen Ceulemans, Maarten Haenen, Jasmien Ampe, Elio Roets, Tibor Dhondt, Kris Van Sompel en Domien Van der Elst.

canyoning opleidingen